Assessment of food preferences of employees working in harmful labour conditions

  • Authors: Aleksandrova O.Y.1, Ry`bakov I.A.2, Buidan A.N.3
  • Affiliations:
    1. N. A. Semashko National Research Institute of Public Health, 105064, Moscow, Russian Federation
    2. ANO “RT-Medicine”, Moscow, Russian Federation
    3. The Russian Medical for Continuing Professional Education of the Ministry of Health of the Russian Federation, Moscow, Russian Federation
  • Issue: No 4 (2025)
  • Pages: 55-61
  • Section: Общественное здоровье и организация здравоохранения
  • URL: https://bulleten-nriph.ru/journal/article/view/3085
  • DOI: https://doi.org/10.69541/NRIPH.2025.04.009
  • Cite item

Abstract


Introduction. Poor nutrition is a key risk factor for diet-related diseases. This study aimed to assess the food preferences of employees in the energy sector of the Ural Federal District working under harmful and acceptable labor conditions. Materials and methods. In 2022—2023, 4653 employees were surveyed, with data analyzed using IBM SPSS and R. Results. Polarization of dietary behavior was observed: under harmful conditions, consumption of fruits/vegetables (5—6 servings: 4.91% to 8.26%) and fatty foods (3—4 servings: 12.39% to 19.27%) increased. Managers reduced bread/cereal intake (5—6 servings: 5.83% to 1.11%). Conclusions. The study revealed a link between labor conditions and dietary preferences: under harmful conditions, simultaneous increases in fruit/vegetable and energy-dense food consumption reflect attempts to mitigate stress and occupational risks. Managers showed a shift toward reducing carbohydrates and adopting functional foods. The findings highlight the need for targeted workplace nutrition programs. Limitations. Limitations include self-report bias and the lack of socioeconomic factor analysis.

About the authors

Oksana Yur`evna Aleksandrova

N. A. Semashko National Research Institute of Public Health, 105064, Moscow, Russian Federation

Email: aou18@mail.ru

Ivan Aleksandrovich Ry`bakov

ANO “RT-Medicine”, Moscow, Russian Federation

Email: ir@healthbalance.ru

Aleksandra Nikolaevna Buidan

The Russian Medical for Continuing Professional Education of the Ministry of Health of the Russian Federation, Moscow, Russian Federation

Email: alexandramelnikova1702@gmail.com

References

  1. Драпкина О. М., Карамнова Н. С., Концевая А. В., Горный Б. Э., Дадаева В. А., Дроздова Л. Ю., Еганян Р. А., Елиашевич С. О., Измайлова О. В., Лавренова Е. А., Лищенко О. В., Скрипникова И. А., Швабская О. Б., Шишкова В. Н. Российское общество профилактики неинфекционных заболеваний (РОПНИЗ). Алиментарно-зависимые факторы риска хронических неинфекционных заболеваний и привычки питания: диетологическая коррекция в рамках профилактического консультирования. Методические рекомендации. Кардиоваскулярная терапия и профилактика. 2021;20(5):2952. doi: 10.15829/1728-8800-2021-2952
  2. Дедов И. И., Шестакова М. В., Викулова О. К., Железнякова А. В., Исаков М. А., Сазонова Д. В., Мокрышева Н. Г. Сахарный диабет в Российской Федерации: динамика эпидемиологических показателей по данным Федерального регистра сахарного диабета за период 2010—2022 гг. Сахарный диабет. 2023;26(2):104—123. doi: 10.14341/DM13035
  3. Рыбаков И. А., Экгардт Е. В. Ключевые элементы корпоративной программы питания. Мотивация и оплата труда. 2018;(1):78—82.
  4. Мельникова А. Н., Рыбаков И. А. 4-уровневая система аудита предприятий корпоративного питания как эффективный инструмент формирования культуры здорового питания и профилактики заболеваний. Льготы и бенефиты. 2020;(8):14—20.
  5. Ефремов В. М., Данилова Ю. В., Турчанинов Д. В., Занина М. Я. Питание как фактор риска профессиональной заболеваемости работников металлургического производства и меры профилактики. ЗНиСО. 2019;318(9):18—21.
  6. Мажаева Т. В., Дубенко С. Э., Погожева А. В., Хотимченко С. А. Характеристика питания и пищевого статуса рабочих различных промышленных предприятий Свердловской области. Вопросы питания. 2018;87(1):72—78.
  7. Дубенко С. Э., Мажаева Т. В., Бушуева Т. В., Галашева О. Е. Оценка эффективности алиментарной профилактики заболеваемости рабочих металлургической промышленности на основе результатов биологического мониторинга. ЗНиСО. 2020;322(1):30—33.
  8. Мажаева Т. В., Дубенко С. Э. Результаты скрининговой оценки пищевой ценности и содержания аминокислот в рационах питания рабочих. ЗНиСО. 2019;318(9):40—43.

Statistics

Views

Abstract - 0

PDF (Russian) - 0

Cited-By


PlumX

Dimensions


Copyright (c) 2025 ФГБНУ Национальный НИИ Общественного здоровья имени Н.А. Семашко

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Mailing Address

Address: 105064, Moscow, st. Vorontsovo Pole, 12, building 1

Email: r.bulletin@yandex.ru

Phone: +7 (495) 917-90-41 add. 136



Principal Contact

Kuzmina Uliia Aleksandrovna
EXECUTIVE SECRETARY
FSSBI «N.A. Semashko National Research Institute of Public Health»

105064, Vorontsovo Pole st., 12, Moscow


Email: r.bulletin@yandex.ru

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies